Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Κριτική για το ''The Hobbit" του J. R. R. Tolkien


Περίληψη από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

O Μπίλμπο Μπάγκινς είναι ένα καλόβολο μεσήλικο χόμπιτ που απολαμβάνει χωρίς ενοχές τις μικρές χαρές της άνετης καθημερινής ζωής: καπνίζει την πίπα του καθισμένος μπροστά στη φωτιά και απολαμβάνει το ωραίο γεύμα του. Η ηρεμία του όμως διακόπτεται ξαφνικά, όταν μια μέρα στο κατώφλι του σπιτιού του εμφανίζονται ο μάγος Γκάνταλφ και μια παρέα νάνων, οι οποίοι κάνουν τα πάντα για να τον παρασύρουν σε μια περιπέτεια με ανυπολόγιστες συνέπειες για όλους. Το σχέδιό τους είναι να αρπάξουν το θησαυρό που φυλάει ο Δράκος Σμάουγκ (Νοσφιστής), με τον οποίο ο Θόριν Δρύασπις, μέλος της παρέας των νάνων και κληρονόμος του Βασιλείου των Νάνων, έχει ανοιχτούς λογαριασμούς από το παρελθόν. Ο Μπίλμπο Μπάγκινς δεν έχει καμιά όρεξη να εγκαταλείψει το ειδυλλιακό χωριό του Σάιρ. Όμως, όσον αφορά την καταγωγή του, ο Μπίλμπο είναι κατά το ήμισυ Τουκ, ένα γένος ονειροπόλο, που διψάει για ηρωικά κατορθώματα. Έτσι η προοπτική του ταξιδιού αφυπνίζει τον κρυμμένο εαυτό του και τον ωθεί να συμφωνήσει και να πάρει μέρος σε μια περιπέτεια που ξεπερνάει κάθε φαντασία. 


Προσωπική άποψη:

Ένα καταπληκτικό επικό παραμύθι που διαθέτει ήρωες που οπωσδήποτε θα αγαπήσεις. Κάθε κεφάλαιο είναι και μια μοναδική περιπέτεια του μακρύ ταξιδιού του Μπίλμπο και της παρέας του. O Tόλκιν με εξαίσια λογοτεχνική γραφή περιγράφει τοπία και καταστάσεις σε αυτό το μαγευτικό βιβλίο με το οποίο ο συγγραφέας ξεκινά να γράφει ιστορίες με κέντρο την Μέση Γη.Δεν το βαρέθηκα ούτε στιγμή.Το αντίθετο μάλιστα, σε κάθε κεφάλαιο άρχισε να μου αρέσει όλο και περισσότερο. Θα το πρότεινα οπωσδήποτε σε όλους τους λάτρεις τις φαντασίας.
Δεν έχω δει ακόμη τις ταινίες όμως θα προσπαθήσω να τις δω με την πρώτη ευκαιρία.





Ένα υπέροχο τραγούδι από την δεύτερη ταινία Χόμπιτ, "Η ερημιά του Νοσφιστή", από τον Ed Sheeran("I See Fire')  




2 σχόλια:

  1. Εχω το βιβλιο αλλα δεν εχω καταφερει να το τελιωσω γιατι με εκνευριζει απιστευτα ο παιδικος τροπος γραφης του Τολκιν!! Κατα τ αλλα +φωνω ειναι μια υπεροχη ιστορια και ο Τολκιν ειναι 1ος στα βιβλια φαντασιας !! Να δεις τις ταινιες ειναι φανταστικες ..το μονο που ισως με ενοχλει ειναι οτι ο δρακος οταν μιλαει ανοιγοκλεινει το στομα του (ψιλο spoiler :P ) φιλιαα :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρέπει να το τελειώσεις είναι υπέροχο..Με το που βρω ευκαιρία θα πάω να δω την τρίτη ταινία του Άρχοντα και μετά ακολουθεί Χόμπιτ...όχι εντάξει αυτό με τον δράκο("Νοσφιστή") το ήξερα..φιλιά και από μένα :))))

      Διαγραφή